تروما دندان چیست؟

تروما چیست، آیا در مورد این اصطلاح دندانپزشکی اطلاعات کافی دارید یا خیر؟ تروما یکی از مشکلات رایج برای مراجعه به دندانپزشک است که شامل آسیب فیزیکی به دندان ها، لثه ها، استخوان نگهدارنده حفره های دندانی، لب ها و دهان می شود. مشکلات مختلفی شامل تروماهای دندانی مانند دندان های شکسته، شکستگی دندان ها، فک های شکسته، لق شدن دندان ها، دندان های کشیده شده، دندان های گیر کرده در حفره ها، پارگی لب ها، پارگی لثه که باعث شکستگی، لق شدن یا از دست رفتن دندان ها می شود. . بیشتر اوقات این عارضه به صورت یک رویداد شدید رخ می دهد که بیشتر در بین کودکان 6 تا 12 ساله دیده می شود.

علاوه بر دانستن اینکه تروما چیست؟ دانستن نحوه درمان آن نیز بسیار مهم است. درمان تروما با هدف ترمیم و حفظ دندان مانند سایر روش های دندانپزشکی مانند پر کردن دندان انجام می شود تا ساختار و عملکرد دندان آسیب نبیند. دلایل مختلفی باعث ایجاد تروما می شود. اما در بیشتر مواقع صدمات دندانی ناشی از تصادف، افتادن، برخورد با وسایل هنگام ورزش است. همچنین گاهی این اتفاقات به دلیل درگیر شدن در حوادث خشونت آمیز مانند دعوا و آزار بدنی رخ می دهد.

ترومای دندان چیست؟

ضربه ناگهانی به دهان و دندان که باعث شکستن، لق شدن یا از دست دادن دندان می شود، تروما نامیده می شود.
ضربه های دندانی یکی از شدیدترین آسیب هایی است که ممکن است در حین بازی، ورزش، دعوا، تصادف، سرگیجه، زمین خوردن و حوادثی از این دست رخ دهد که ممکن است برای همه اتفاق بیفتد. همچنین ضربه های دندانی در کودکان بین 6 تا 12 سال به دلیل فعالیت های شدید بیشتر قابل مشاهده است. در طی این وقایع، دندان ها، استخوان های فک و صورت، پوست و لثه آسیب می بینند.

هدف از درمان تروما حفظ دندان و ترمیم آن است تا عملکرد و ساختار دندان به خوبی ترمیم شود. نکته مهم و قابل توجه این است که مراقبت های فوری باید به خوبی و به موقع پس از آسیب قبل از از دست رفتن دندان انجام شود.

آسیب های ناخواسته ای که توسط خود افراد به دندان ها وارد می شود:
گاهی اوقات ضربه های دندانی به دلیل ناآگاهی خود فرد اتفاق می افتد. دانستن جهل رایج به پیشگیری از آسیب های ناخواسته به خوبی کمک می کند:

استفاده نادرست از نخ دندان که به شدت به لثه آسیب می رساند.
عاداتی مانند جویدن ناخن
عدم استفاده از محافظ در میان افرادی که عادت به دندان قروچه دارند.
مسواک زدن نامناسب به دلایل مختلف مانند عجله و آسیب به مینای دندان
جویدن یخ یکی از عادات رایج بسیاری از افراد است که به شدت به دندان آسیب می رساند و دندان های بسیار ریز را ترک می کند.
عدم استفاده از محافظ دندان در حین ورزش؛ ورزش های شدید مانند بوکس.

معرفی رایج ترین انواع تروماهای دندانی

ضربه به دندان می تواند آسیب های مختلفی به دندان وارد کند که از جمله شایع ترین آسیب های ترومایی دندان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1. جابجایی دندان های بیرون زده و فرورفته

به احتمال زیاد دندان پس از ضربه حرکت می کند که ممکن است با بیرون زدگی یا فرورفتگی همراه باشد. پس از مواجه شدن با این مشکل در مرحله اول، دندان را با حرکتی ملایم و آهسته به حالت اولیه برگردانید و روی آن یک گاز گاز قرار دهید. بدون اینکه به دندان فشار بیاورید، سپس به دندانپزشک مراجعه کنید.

2. شکستگی دندان در اثر ضربه شدید

گاهی اوقات ضربه آنقدر شدید است که در نهایت باعث شکستن دندان می شود. اگر با شکستگی مواجه شدید، قطعه شکسته را نزد خود نگه دارید و بلافاصله به دندانپزشک مراجعه کنید. یک دندانپزشک حرفه ای و با تجربه در زمینه ترومای دندانی می تواند به راحتی از قطعه شکسته با کمک مواد ترمیمی برای ترمیم دندان شما استفاده کند.

3. لق شدن بسیار کم یا شدید دندان

گاهی اوقات ضربه باعث لق شدن بسیار جزئی یا شدید دندان می شود. اگر احساس می کنید نیازی به بستن آن نیست، کافی است برای معاینه به دندانپزشک مراجعه کنید و از غذاهای نرم استفاده کنید و برای مدتی بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید. اما اگر شکاف شدید باشد، دندانپزشک دندان آسیب دیده را روی دندان مجاور می بندد تا در طول مراحل درمان، بازسازی و ترمیم انجام شود و دندان استحکام اولیه خود را بازیابد. البته برای اطلاعات بیشتر می توانید مقاله اختلال مکیدن انگشت را مطالعه کنید.

4. بیرون آمدن دندان از حفره اتفاقی ترسناک است

کشیدن دندان از حفره زمانی اتفاق می افتد که ضربه بسیار قوی و ناگهانی باشد. اکثر اوقات این مشکل در هنگام تصادف و مواردی از این قبیل پیش می آید. در صورت مواجه شدن با آن ابتدا باید هیجان خود را کنترل کنید و دندان را از ناحیه تاج بگیرید و به هیچ وجه به ریشه دندان دست نزنید. شستشوی دهان با آب ولرم به خارج شدن محتویات دهان کمک می کند و در عین حال مراقب باشید که دندان شکسته را قورت ندهید.

آسیب های ناشی از تروما در کودکان:

خوشبختانه اکثر حوادث مربوط به کودکان را می توان با کمی پماد آنتی باکتریال، استراحت و نوازش به راحتی درمان کرد. اما ضربه ناشی از ضربه شدید مانند افتادن باعث آسیب جدی به دندان می شود. دندان های شیری کودکان در بازی و زمانی که کودک شروع به راه رفتن می کند تشکیل می شود و پس از شش سالگی دندان های دائمی در دهان ظاهر می شود که می تواند آسیب های جدی و پرهزینه ای به همراه داشته باشد. مانند شکستگی دندان، شکستگی ریشه، لق شدن، کوبیدن و جابجایی دندان ها، شکستن استخوان اطراف دندان و… برای درمان هر یک از این مشکلات راه حل های مختلفی وجود دارد که با توجه به سختی کار و میزان آن تعیین می شود. طول درمان ممکن است متفاوت باشد.

از آنجایی که کودکان تجربه کافی برای مقابله با این گونه مشکلات و آسیب های دندانی را ندارند، والدین موظفند در طول درمان نهایت تلاش خود را انجام دهند و از تجربیات خود استفاده کنند. یکی از مهمترین و مؤثرترین اقدامات، احساس آرامش در کودک و محبت بی قید و شرط است. زیرا کودکان باید احساس امنیت کنند تا بتوانند این دوران را سپری کنند و به دلیل آسیب های جسمی از جمله ضربه، استرس نداشته باشند.

صدمات ناشی از ضربه به دندان:

بیشتر اوقات، نتیجه ترومای دندانی شکستگی دندان است. این مشکل می تواند در شدت های مختلف رخ دهد و درمان آن به نوع محل و شدت آسیب بستگی دارد. صرف نظر از میزان آسیب، برای درمان نیاز به معاینه فنی توسط دندانپزشک یا اندودنتیست دارید، زیرا گاهی اوقات دندان های مجاور آسیب ناچیزی می بینند که تنها با معاینه کامل دندان ها قابل تشخیص است. معمولا برای درمان این عارضه، اینله یا انله دندان برای رفع مشکل ترک یا شکستگی انجام می شود.

دندانپزشکان متخصص در درمان آسیب های ناشی از ضربه دندان با تکیه بر مهارت ها و تکنیک ها و فن آوری های پیشرفته، دندان های آسیب دیده را نجات می دهند. اگر با دندان ترک خورده یا آسیب دیده مواجه شدید، به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید. زیرا این دسته از متخصصان دندانپزشکی انعطاف زیادی در پذیرش موارد اورژانسی دارند و به راحتی درد ضربه را تسکین می دهند و به احتمال زیاد دندان را نجات می دهند. پس هر چه زودتر اقدام کنید بهتر است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید مقاله فلوراید تراپی دندان کودکان را مطالعه کنید.

علل ترومای دندان چیست؟

عوامل مختلفی بر ترومای دندان تأثیر می گذارد و در بیشتر مواقع برای جبران ترک خوردگی یا شکستگی دندان، استفاده از پرکردگی هم رنگ دندان و همچنین انجام اقدامات لازم اینله یا انله دندان ضروری است. اما گاهی به دلیل از بین رفتن قابل توجه تاج دندان، به جای آن روکش و کلاهک گذاشته می شود و در صورت مشاهده پالپ، احتمال نیاز به کانال ریشه بسیار زیاد است. آسیب های دندان های عقب از جمله شکستگی اغلب نیاز به کانال ریشه دارد و آسیب های جدی تر مانند شکاف دندان نیاز به برداشتن کامل دندان دارد و دندان های از دست رفته توسط دندانپزشک ترمیم می شوند که در طول ریشه بسیار مهم است. درمان کانال

اگر سریع به دندانپزشک مراجعه کنید، امکان ترمیم دندان بسیار زیاد است. مراقب باشید، دندان از دست رفته را با احتیاط کنار تاج بگیرید و هرگز به ریشه آن دست نزنید. دندانپزشک دندان را دوباره در حفره خود قرار می دهد و یک آتل تثبیت کننده روی آن قرار می دهد تا ریشه سریعتر بهبود یابد.

کدام دندان ها بیشتر از همه دچار آسیب های دندانی می شوند؟

بر اساس مشاهدات، تروما در فک بالا بسیار بیشتر از فک پایین رخ می دهد و اکثر آسیب ها مربوط به دندان های ثنایای میانی بالایی است. همچنین دومین دندانی که با صدمات زیادی همراه است، لترال ماگزیلاری است. در حالی که احتمال آسیب به دندان نیش بسیار کم است و این دندان ها نیاز به عصب کشی یا پرکردن دارند. گاهی اوقات دندان های فک بالا نیز آسیب می بینند. با این حال، دندان‌های مرکزی فک بالا و بعداً دندان‌های جانبی فک بالا از جمله دندان‌های آسیب‌دیده در مطالعات هستند.

جالب است بدانید که در میان آمار شکستگی ها، تاج حدود 4 درصد از کل دندان ها را تشکیل می دهد.

در صورت افتادن دندان دائمی از فک چه باید کرد؟

دندان های بیرون زده باید طی یک تا دو ساعت توسط دندانپزشک درمان شوند. بنابراین در صورت مواجه شدن با این مشکل با پزشک متخصص تماس بگیرید و به مطب دندانپزشکی مراجعه کنید. دندانپزشک سعی می کند وارد ساختار شود یا قطعات شکسته را در جای خود بچسباند، اما اگر عصب نیز آسیب دیده باشد، برای نجات دندان نیاز به درمان ریشه است.

زیرا صدمات ترومایی دندان زمانی اتفاق می افتد که انتظارش را ندارید و هر فردی ممکن است با این مشکل مواجه شود. اگر بدانید بعد از آن چه باید بکنید، به نفع شما خواهد بود و به حفظ دندان کمک زیادی خواهید کرد.

برای دندان شکسته یا کنده شده باید سریع عمل کنید. اولین نکته این است که به هیچ وجه به ریشه آن دست نزنید. زیرا الیاف میکروسکوپی که به چسباندن مجدد دندان کمک می کنند آسیب دیده اند. راه دوم این است که دهان خود را از هرگونه آلودگی پاک کنید و دندان را در جای خود قرار دهید. اما از هرگونه فشار بر روی دندان و ناحیه آسیب دیده خودداری کنید.

حفظ دندان نهفته با ایمپلنت:

پوسیدگی دندان در هر سنی ممکن است رخ دهد. ترومای دندان ناشی از حوادث ناگهانی اغلب دندان های جلویی را درگیر می کند و نحوه عمل شما در فاصله زمانی رخداد و مراجعه به دندانپزشک تاثیر زیادی در درمان دارد. احتمال شکستن آنها بسیار زیاد است. همچنین در صورت وقوع ممکن است با خونریزی بافت لثه و احساس گرما و گرما همراه باشد. مشکل توصیه شده این است که در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید. بازدید در ساعات اولیه بهترین کار است. نتایج درمانی به همراه دارد. پس از درمان بیمار باید به مدت دو هفته غذاهای نرم بخورد و بهداشت دهان و دندان را رعایت کند. استفاده از مسواک نرم و دهانشویه به شدت توصیه می شود.

اما در صورت شکستگی ایمپلنت دندانی یا دندان ارتودنسی، برداشتن و درمان آن تقریباً ساده و بی خطر است و به شرایط مختلفی مانند محل ایمپلنت و میزان جوش خوردن آن با استخوان فک بستگی دارد، در برخی موارد وجود دارد. راه حلی غیر از برداشتن آن توسط جراح است. نخواهد داشت.

معاینه پس از ضربه دندان در کودکان چگونه است؟

هنگام مراجعه به دندانپزشک برای درمان ضربه کودکان باید زمان و مکان آسیب را به خوبی مشخص کرد و میزان آسیب سایر قسمت های دندان را بررسی کرد. زمانی که دندان های جلویی کودکان دچار تروما می شوند، اگر دندان دائمی باشد، این احتمال وجود دارد که عواقب آن در دراز مدت برای کودک باشد.

اقدامات لازم پس از ضربه دندانی در کودکان دو مرحله دارد. معاینه خارج دهانی و معاینه داخل دهانی. معاینه خارجی شامل آسیب های تهدید کننده حیات، آسیب های عصبی، مهره های گردن، شکستگی جمجمه و … می باشد در حالی که معاینات داخل دهانی شامل معاینه دندان های شیری، دندان های دائمی، شستشوی دهان، معاینه ناحیه آسیب دیده از نظر تورم، میزان حساسیت می باشد. برای لمس، تعداد دندان‌های آسیب‌دیده، قسمت‌های استخوانی متحرک، و میزان محدودیت باز کردن دهان.

رادیوگرافی پس از ضربه به دندان

رادیوگرافی پس از ضربه دندان یکی از اقدامات سریع پس از ضربه دندان است که به منظور بررسی میزان شکستگی دندان انجام می شود.

همچنین دانستن مواردی مانند ابعاد اعضای کانال، میزان بسته شدن انتهای کانال ریشه و میزان شکستگی و نزدیکی شکستگی به نبض یا شکستگی یا عدم شکستگی ریشه بستگی به این دارد. راه ترمیم که فقط با رادیوگرافی قابل تشخیص است.

حرف پایانی

در این مقاله با آسیب های دندانی در کودکان آشنا شدید. همچنین از علل و روش های درمان آن مطلع شدید. اگر سوال یا نظری دارید در نظرات مطرح کنید تا در اسرع وقت به آنها پاسخ دهیم.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا